Żurawinę zalewamy wódką (nie za dużo, wystarczy żeby przykrywała owoce). Odstawiamy na minimum 30 minut, możemy odstawić nawet na całą noc. Śmietanę kremówkę podgrzewamy powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wsypujemy zmielone ciastka i mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą żurawinę Mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej przy pomocy łyżeczki wyjmujemy odrobinę masy i w dłoniach formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
* Zamiast żurawiny możemy wykorzystać suszoną śliwkę. Moczymy ją w alkoholu (może być rum) a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Przepisy
0 komentarzy
Trufle z podchmieloną żurawiną - tylko dla dorosłych [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.