Przed pieczeniem warto jest sparzyć jajka wrzątkiem!
Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy okrągłą foremką ciastka i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-15 minut. Studzimy.
Beza:Białka najlepiej ubijają się gdy są w temp.pokojowej. Miska powinna być odtłuszczona a w białku nie powinna znaleźć się nawet odrobina żółtka!
Białka ubijamy na sztywno, pomalutku wsypujemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stawiamy miskę nad garnkiem z mocno parującą wodą (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Pianę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na brzegach ciastka koło pozostawiając pusty środek. Wszystkie ciastka układamy na blaszce albo desce tak żeby się nie dotykały i odstawiamy do wysuszenia w temp. pokojowej minimum 24h, najlepiej dwa dni.
Do środka ciastka nakładamy 1/2 łyżeczki konfitury.
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasteczka "Gniazdka" - otoczone delikatna pianką z dodatkiem konfitury malinowej.
Brak komentarzy dla tego artykułu.