Składniki:
Spód:
Tortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminem.
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g cukru brązowego nierafinowanego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!)
- 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 1 budyń śmietankowy
- 220 g cukru brązowego nierafinowanego
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 4 łyżki likieru migdałowego
- 10 pokruszonych ciasteczek amaretti
- 400 ml śmietany kremówki
- 10 ciasteczek amaretti
- jeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do śmietany musimy dodać albo żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody) albo 1 śmietan-fix.
- kakao do oprószenia
- podłużne biszkopty
Tortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminem.