Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku
- 0,5 kg mrożonych truskawek
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie śmietankowe
- 400 ml śmietany kremówki
- czubata łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy
- około 200 g maślanych herbatników
- 180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).
- 1-2 łyżek cukru pudru
Foremka: 40x25 cm wyłożona pergaminem.