Przygotowanie :
Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz.
Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając
Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier
Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia
Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz.
Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając
Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier
Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia