Przygotowanie :
Z umytego rabarbaru ściągamy wierzchnią skórę , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i zostawiamy w oczekiwaniu
Miękkie masło ucieramy z 20 dag cukru ( sypiemy stopniowo ), , dodajemy po żółtku - ucieramy
Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do utartej masy jajeczno -maślanej - ucieramy
Rabarbar przekładamy na sito i osączamy ze soku
Gdy konsystencja masy jest niezbyt gęsta przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem formy i rozsmarowujemy (gdyby było inaczej dodajemy łyżkę mleka )
Na wierzch kładziemy osączony rabarbar i pieczemy przez 30 min. w temp. 175 stopni C
Po tym czasie ubijamy białko na sztywno, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru , a na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy
Pianę rozsmarowujemy na podpieczone ciasto i dopiekamy jeszcze około 15 min.
Ja piekłam moje ciasto z połowy porcji w prodiżu. Ucierałam je pałką drewnianą w makutrze . Trochę to trwało :) , ale warto było .
Z umytego rabarbaru ściągamy wierzchnią skórę , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i zostawiamy w oczekiwaniu
Miękkie masło ucieramy z 20 dag cukru ( sypiemy stopniowo ), , dodajemy po żółtku - ucieramy
Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do utartej masy jajeczno -maślanej - ucieramy
Rabarbar przekładamy na sito i osączamy ze soku
Gdy konsystencja masy jest niezbyt gęsta przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem formy i rozsmarowujemy (gdyby było inaczej dodajemy łyżkę mleka )
Na wierzch kładziemy osączony rabarbar i pieczemy przez 30 min. w temp. 175 stopni C
Po tym czasie ubijamy białko na sztywno, dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru , a na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy
Pianę rozsmarowujemy na podpieczone ciasto i dopiekamy jeszcze około 15 min.
Ja piekłam moje ciasto z połowy porcji w prodiżu. Ucierałam je pałką drewnianą w makutrze . Trochę to trwało :) , ale warto było .