Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość
Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min.
Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz na ręczniku papierowym
Przełóż do suchej miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby olej równomiernie je pokrył
Teraz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż w jednej warstwie, zachowując odstępy między nimi
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 *C, piecz przez 20- 30 min. Po tym czasie frytki powinny się zrobić miękkie, można to sprawdzić wbijając widelec. Włącz termoobieg i zwiększ temp. do 220 *C i piecz jeszcze około 10 min, aż osiągną pożądany stopień zarumienienia. W czasie pieczenia można odwrócić je na drugą stronę, należy zrobić to delikatnie, bo zanim się zarumienią mają tendencję do rozpadania się.
Posyp solą i podawaj z keczupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.