Przygotowanie:
Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto
Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego
Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów)
Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki
Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem jeśli mamy, albo po upieczeniu tylko cukrem pudrem
Piec w temp. 190 stopni C przez około 15-20 min. - do zarumienienia.
Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto
Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego
Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów)
Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta formułując rogaliki
Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem jeśli mamy, albo po upieczeniu tylko cukrem pudrem
Piec w temp. 190 stopni C przez około 15-20 min. - do zarumienienia.