Przygotowanie :
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać
Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie.
Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.
W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera.
Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.
Składniki do ciasta kruchego :
12 dag masła
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ;
Oziębiony tłuszcz posiekać nożem z mąką
Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma )
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto.
Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy 23 cm.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać
Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie.
Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.
W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera.
Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.
Składniki do ciasta kruchego :
12 dag masła
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ;
Oziębiony tłuszcz posiekać nożem z mąką
Dodać żółtka i energicznie zagnieść ciasto ( ja robię to mokrymi rękoma )
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 min., a potem wylepić nim dno natłuszczonej foremki, nie zapiekam go wcześniej, tylko wykładam masę serową bezpośrednio na ciasto.
Piekłam około godziny w temp. 180 stopni C, w foremce o średnicy 23 cm.