Przygotowanie :
Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem
wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna
Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego
Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców
Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje
Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam.
Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem
wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna
Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego
Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców
Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje
Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam.