Przygotowanie :
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej
Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem
Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki
Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki
Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.
Składniki farszu jabłkowego:
około 70 dag przesmażonych jabłek
ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
sok z cytryny
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało )
Przygotowanie farszu :
Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić
Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę
Taką masę wyłożyć na ciasto.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej
Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem
Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki
Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki
Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.
Składniki farszu jabłkowego:
około 70 dag przesmażonych jabłek
ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
sok z cytryny
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało )
Przygotowanie farszu :
Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić
Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę
Taką masę wyłożyć na ciasto.