Składniki na krem:
500 g włoskiego serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
2. Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
40 ciastek Amaretti
czekoladowe ziarenka kawy
do przełożenia konfitura wiśniowa
do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto
Przygotowanie Tortu:
1. Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
2. Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
3. Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
4. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
5. Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.
500 g włoskiego serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
2. Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.
Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
40 ciastek Amaretti
czekoladowe ziarenka kawy
do przełożenia konfitura wiśniowa
do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto
Przygotowanie Tortu:
1. Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
2. Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
3. Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.
4. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
5. Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.