Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy – (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym – przepis poniżej)
200 g śmietany 30%
2 tabliczki czekolady 70 %
skórka starta z jednej cytryny
cukier puder – opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.
2. Masę czekoladowa wystudzić. – masa zimna zaczyna tężeć.
Składniki na krem cytrynowo – malinowy:
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 szklanka malin
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.
2. Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.
Przygotowanie rolady:
1. Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.
2. Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.
3. Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.
4. Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.
200 g śmietany 30%
2 tabliczki czekolady 70 %
skórka starta z jednej cytryny
cukier puder – opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.
2. Masę czekoladowa wystudzić. – masa zimna zaczyna tężeć.
Składniki na krem cytrynowo – malinowy:
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 szklanka malin
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.
2. Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.
Przygotowanie rolady:
1. Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.
2. Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.
3. Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.
4. Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.