Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony.
- Przepisy
0 komentarzy
Gozleme ze szpinakiem i fetą - idealne na przyjęcie [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.