Wykonanie:
Drożdże rozgniatamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min. Mąki przesiewamy do miski z kakaem i ze szczyptą soli. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto rękoma lub mikserem, aż będzie odchodzić od miski. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 porcji. (Ja używam w tym celu wagi kuchennej. Wagę całego ciasta dziele przez ilość bułek które chce uzyskać, a następnie odrywam kawałki ciasta i dokładając albo odejmując staram się uzyskać odpowiednią wagę tak, aby każda kulka po upieczeniu była zbliżonej wielkości). Z każdej porcji ciasta formujemy kształtną kulkę. Bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskamy ręką do podłoża. Blachę przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20-25 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy odrobiną mleka i nacinamy z góry ostrym nożem. Pieczemy 20-30 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Kakaowe bułeczki pełnoziarniste - nie tylko na śniadanie [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.