Wykonanie:
20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.
Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.
Crumble pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut lub do zezłocenia.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.
Smacznego :)