1.Na stolnicę wysypać mąkę, posolić
2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem
3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem
4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami
5. Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki
6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski
7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )
8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)
9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.
Masa z białek do rurek
3 białka
200 g cukru
125 ml wody
sok z połowy małej cytryny lub syrop malinowy
Przygotowanie kremu z białek :
Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel - wtedy krem byłby gorzki
Ubijamy białka na sztywną pianę
Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą
Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki.
Moje uwagi :
Krem z białek należy ubijać w głębokim naczyniu, ponieważ podczas dodawania syropu z cukru słodka piana bardzo rozpryskuje wokół.
Zamiast rurek można upiec babeczki, albo skorzystać z gotowych. Już wcześniej napełniałam takim kremem podobne rurki.
Z takim kremem smakują też wyśmienicie ptysie.
2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem
3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem
4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami
5. Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki
6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski
7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )
8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)
9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.
Masa z białek do rurek
3 białka
200 g cukru
125 ml wody
sok z połowy małej cytryny lub syrop malinowy
Przygotowanie kremu z białek :
Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel - wtedy krem byłby gorzki
Ubijamy białka na sztywną pianę
Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą
Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki.
Moje uwagi :
Krem z białek należy ubijać w głębokim naczyniu, ponieważ podczas dodawania syropu z cukru słodka piana bardzo rozpryskuje wokół.
Zamiast rurek można upiec babeczki, albo skorzystać z gotowych. Już wcześniej napełniałam takim kremem podobne rurki.
Z takim kremem smakują też wyśmienicie ptysie.