Przygotowanie :
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche
Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem
Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt)
Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka
Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta) i kruszymy na talerz- zachowujemy
Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki.
Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru.
Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan fix.
Pieczemy w formie o średnicy 25 cm.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche
Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem
Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt)
Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka
Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może się zdarzyć, że po prostu zetniemy "górkę" ciasta) i kruszymy na talerz- zachowujemy
Na pozostałe ciasto rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy okruszkami z ciasta i dekorujemy ziarnami granatu, dociskając je delikatnie w okruszki.
Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru.
Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan fix.
Pieczemy w formie o średnicy 25 cm.