Przygotowanie :
Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, margarynę i gotujemy, na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy
Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka i energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę
Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku, a puste środku. Po przestudzeniu przecinamy je na pół
Z litra mleka odlewamy do garnuszka około 1 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy
Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić. Masło ucieramy na puszystą masę z łyżką cukru pudru i dodajemy do niego po łyżce przestudzonej masy budyniowej ciągle ucierając
Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną.
Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, margarynę i gotujemy, na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy
Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka i energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę
Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku, a puste środku. Po przestudzeniu przecinamy je na pół
Z litra mleka odlewamy do garnuszka około 1 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy
Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić. Masło ucieramy na puszystą masę z łyżką cukru pudru i dodajemy do niego po łyżce przestudzonej masy budyniowej ciągle ucierając
Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną.