Wykonanie:
tarta:
1. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
2. W misie miksera umieścić mąkę, zmielone orzechy, jajka, masło oraz cukier. Zmiksować aż do połączenia składników.
3 . Miksturę wcisnąć w uprzednio natłuszczona formę do tarty.
5. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć ceramicznymi kulkami, ryżem lub fasolą.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, wyciągnąć z piekarnika. Odstawić.
nadzienie:
1. W misce złączyć mascarpone, żółtka, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
2. Gdy tarta delikatnie ostygnie przełożyć na nią nadzienie.
3. Udekorować figami oraz śliwkami.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku (190°C) przez 30 minut.
5. Po upieczeniu masa mascarpone będzie dość płynna, po ostygnięciu zakrzepnie.
Smacznego!