Składniki: na tatara orientalnego
- 200g mięsa wołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki zimnej wody mineralnej ( niegazowanej )
- 2 szalotki drobno pokrojone
- chili drobno pokrojone
- ogórek konserwowy drobno pokrojony
- łyżeczka kaparów posiekanych
- kolendra do dekoracji
Przygotować dodatki, bardzo drobno posiekać szalotkę, chili, ogórka, kapary przekroić na połówki. Mięso drobno posiekać lub zemleć w maszynce ( ja tak zrobiłam ) przełożyć do miseczki, dodać wodę. Wymieszać i uformować dwie porcje na gryczanym placku. Mięso posypać dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, obok ułożyć dodatki, w środek wbić żółtko, wierzch posypać jeszcze jedną dawką pieprzu, rzucić listki świeżej kolendry i natychmiast podawać.
Smacznego!