Składniki:
- 250g świeżych, ugotowanych krewetek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 plastry cytryny podzielone na części
- sól, pieprz, chili do smaku
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
Dodatki:
- oliwa z oliwek + 3 zmiażdżone ząbki czosnku do polania grzanek
- cytryna do skropienia grzanek
Przygotowanie:
Chleb polać oliwą z czosnkiem i cytryną, zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krewetki wrzucić na gorący olej, doprawić solą, pieprzem i chili i smażyć około 4 minut z każdej strony. Dodać posiekany czosnek i dalej smażyć 2 minuty, następnie wlać wino i gotować do odparowania. Skropić cytryną.
Na przygotowanych grzankach położyć po dwa plastry szynki parmeńskiej i dwie duże krewetki.
Smacznego:)