Składniki: ciasto na 9 nalesników
- 2 jajka
- 350ml czekoladowego napoju sojowego
- 30g stopionego masła
- 150g mąki pszennej z kłoskiem ( Gdańskie Młyny )
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- szczypta soli
- masło do smażenia
Karmelizowane banany
- 5 bananów
- 40g masła
- 40g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 250g sera śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 1 banan zmiksowany
- starta czekolada do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Stopione masło łączymy z mąką, kakao, cukrem, solą, jajami i napojem sojowym. Wszystko dokładnie miksujemy by nie było grudek i odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto nie zgęstniało, jeśli tak to dodajemy odrobinę wody lub napoju sojowego ( ja dodałam 1/4 szklanki ) Rozgrzewamy patelnie i żeby nie smażyć naleśników na dużej ilości tłuszczu, przecieramy kostką masła raz w jedną, raz w drugą stronę na patelni, nalewamy chochelką ciasto i wlewamy na patelnie, naleśniki mają być cienkie :) Banany obieramy, kroimy na pół a następnie podłużnie.
Na kolejnej małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, układamy banany i smażymy aż powstanie lekki karmel, jeśli jest za gęsty podlewamy ociupinką wody i odstawiamy. Serek mieszamy z bananem i cukrem, na każdy naleśnik nakładamy po dwie łyżki serka bananowego, układamy po dwa kawałki banana, polewamy syropem pozostałym po karmelizowaniu i posypujemy startą czekoladą. Podajemy gorące!
Smacznego :)