Składniki: na 4 słoiczki
- 400ml śmietanki kremówki
- 50ml mleka skondensowanego
- 50g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
* dodatkowo: 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki wody do galaretki z granatu, jeden owoc granatu.
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, cukier, wanilię podgrzewamy nie dopuszczając by się zagotowała.
Żelatynę wsypujemy do gorącej wody dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie przelewając ją do gorącej śmietanki, mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.
Granat wydrążamy pozostawiając sok. Rozpuszczamy kolejną łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie dodajemy ją do soku i owocu granatu, mieszamy i odstawiamy. Pannę cottę przelewamy do kubeczków i chłodzimy przez pół godziny, wyciągamy, przelewamy na wierzch galaretkę z owocem i ponownie chłodzimy tym razem około 2 godzin. Po tym czasie podajemy.
Smacznego:)