Składniki:
- 750g sera twarogowego ( użyłam Piątnicy )
- 1 szklanka cukru
- 6 całych jaj
- 1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
- 1 ananas
Żółtka roztrzepać a następnie dodać ser i budyniowy proszek, białka ubić na sztywno z cukrem dodać do masy serowej delikatnie mieszając od spodu.
Masę serową wylać do formy, powciskać niewielkie plasterki ananasa na wierzch i piec w temperaturze 170'C przez dobrą godzinę. W tym czasie zrobić ananasowe kwiaty czyli obrać ananasa, cieniutko pokroić 6 plastrów i włożyć każdy plaster do foremki muffinowej.
Po wyciągnięciu upieczonego sernika wstawić kwiaty do piekarnika i suszyć przez godzinę w temperaturze 100'C
Sernik obsypać cukrem pudrem i ułożyć na nim kwiaty ananasa, które również lekko obsypać pudrem.