Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g mlecznej czekolady
- 1/4 szklanki mleka do czekolady + ewentualnie pół szklanki do masy
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 150g cukru
- 3 łyżki kakao ( u mnie Deco Moreno )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- puszka gotowej masy kajmakowej
- garść uprażonych płatków migdałowych
Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem. W czasie ubijania w mikrofali rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy gorące mleko i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę dodajemy do ubitej na puch masy, następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i łyżka po łyżce dodajemy do masy nie przerywając ubijania. Jeśli masa będzie dość sztywna ( wszystko zależy od mąki ) dodajemy pół szklanki ciepłego mleka.
Natłuszczamy foremkę, dzielimy masę na trzy części i przekładamy jedną część do foremki, na nią wykładamy ciepły karmel, zakrywamy kolejną częścią masy i ponownie karmel, masa, karmel. Pieczemy w 170'ok 30 minut pilnując by boki się nie przypaliły, studzimy na kratce i oblewamy na końcu czekoladą i resztą masy kajmakowej. Posypujemy wierzch uprażonymi migdałami i podajemy :)
Smacznego! :)