Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na 6 małych babeczek lub jedną dużą
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200g stopionego masła
- sok z dwóch cytryn
- starta skórka z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki: na lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
* do dekoracji pistacje
Jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Ciągle miksując, dodawać po łyżce wymieszanych mąk z proszkiem i sodą aż do wykończenia składników.
Do masy maślanej wlewamy na przemian chłodne masło i sok z cytryny nie przestając miksować. Na końcu wsypać startą skórkę i wymieszać tylko do połączenia składników.
Przełożyć masę do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180' , piec 20 minut małe babeczki, natomiast jedną dużą ok 35min do suchego patyczka. Ostudzone babeczki polać lukrem i udekorować pistacjami.
Smacznego:)