Składniki na spód Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 190 g cukru pudru trzcinowego
- 3 jajka
- 110 g mąki pszennej
Składniki na masę bezową:
- 3 białka jaj
- 150 g cukru pudru trzcinowego
- ¼ łyżeczki octu winnego
- 100 g orzechów włoskich
Składniki na krem waniliowo – malinowy:
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
BROWNIE:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.
BEZA:
W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.
KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.
SKŁADANIE TORTU:
Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.
Smacznego! :)