PRZYGOTOWANIE ciasta:
Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą miksera lub dłonią. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę do tart o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Cisto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, rolujemy je i wkładamy do zamrażarki. Przyda nam się na kruszonkę.
PRZYGOTOWANIE masy do tarty:
Do jednej z misek wbijamy 3 żółtka. Dodajemy 100 g cukru pudru, 300 g białego serka naturalnego, 40 g roztopionego i ostudzonego masła, 80 ml mleka, 30 g skrobi ziemniaczanej i 50 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wcześniej oddzielone białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.
Po zakończonym pieczeniu tartę ze śliwkami pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem.