Przygotowanie:
Masło, cukier, miód i czekoladę umieścić w rondelku z grubym dnem i podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą i zaczną wrzeć. Zmniejszyć ogień, chwilę podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać migdały i prażyć na niewielkim ogniu, często mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Migdały dosypać do odstawionego, gorącego karmelu, a następnie stopniowo dodać amarantus. Masa powinna być bardzo zwarta, dokładnie oblepiać popping. Gdyby była zbyt sucha, można dodać odrobinę alkoholu lub mleka.
Foremkę na muffiny wyłożyć folią spożywczą a na jej dno wylać 2 łyżki masy. Mi starczyło masy na 8 otworów. W kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuścić czekoladę, równomiernie rozprowadzić po jeszcze ciepłym spodzie. Wstawić do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut, żeby batoniki stwardniały.Udekorować według uznania.
Smacznego!
- Przepisy
0 komentarzy
Amarantusek w czekoladzie! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.