Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.
Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi. Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.
Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.
Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50 ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.
Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.
Smacznego! :)
Smacznego! :)