Opis wykonania:
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i drobno szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie (ja dodaje 2 łyżeczki soli), aż kapusta będzie półtwarda.
Kapustę odcedzamy niezbyt dokładnie przekładamy ponownie do garnka, możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy sól, pieprz i cukier mieszamy i dusimy razem na małym ogniu około 5 minut.
Boczek drobno kroimy w kosteczkę obsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty wraz tłuszczem powstałym podczas smażenia oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dusimy do miękkości kapusty, na samym końcu dodajemy niewielka ilość octu w razie potrzeby doprawiamy do smaku, do przyprawianej kapusty dodajemy zasmażkę zrobioną z masła i mąki - masło roztapiamy na patelni wsypujemy make i mieszamy chwilkę ja dodaje jasno złotą, następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego! :)