Przygotowanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy. Osuszone truskawki kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę. Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe. Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Placuszki jogurtowe z truskawkami! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.