Zewnętrzne liścia kapusty odkładamy na bok. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia.
Ryz i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny.
Podajemy z sosem koperkowym, który przygotowujemy następująco:
Do wody dodajemy posiekany koper i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Na koniec zagęszczamy wodą z rozmieszaną w niej łyżką mąki.
Smacznego!