PRZYGOTOWANIE ciasta:
Piekarnik ustawiamy na 180'C.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca i nieprzywierająca do garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło.
Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy.
Pod koniec dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.
Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.
PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.
Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy w garnku i intensywnie mieszając dodajemy rozpuszczony budyń z cukrem i cytryną. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki.
Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło.
PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym:
Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 2 h. Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.