PRZYGOTOWANIE ciasta:
Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.
PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).
Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 min. w tem. 175'C.
Smacznego! :)
Smacznego! :)