Szpinak rozmrażamy, a następnie odsączamy. Miksujemy jajka z cukrem do momentu rozpuszczenia, po czym dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy
szpinak i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę.
Pieczemy przez około 50-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Galaretkę przygotowujemy z mniejszej ilości wody niż jest to na opakowaniu, aby była bardziej gęsta. Gdy przestygnie, kruszymy lub wycinamy drobne kształty.
Z ciasta delikatnie ścinamy wierzch, który kruszymy i odstawiamy.
Na płat ciasta wykładamy krem budyniowy, a następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem.
Wierzch dekorujemy galaretką.
Smacznego ;)