Przepis:
Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Białka na najwyższych obrotach miksera ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach aż białka staną się śnieżnobiałe.
Następnie dodajemy skrobię i na najniższych obrotach łączymy ją z białkami. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy białka w kształcie okręgów (ok. 4-5 cm średnicy). Bezy pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i suszymy bezy przez kolejne 10 minut.
Następnie blachę z bezami pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wyciągamy z lodówki śmietankę i w wysokim naczyniu ubijamy ją na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru pudru (na najwyższych obrotach miksera). Na bezy nakładamy ubitą śmietankę i pokrojone w plasterki truskawki.
Smacznego! :)