Przygotowanie:
Melona myjemy i obieramy połówkę ze skóry. Wydrążamy pestki i kroimy na plasterki ok 3-4 mm. Grapefruita filetujemy, część zostawiamy do dekoracji z reszty wyciskamy sok. Do soku dorzucamy cukier i na ogniu doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Odstawiamy sos do wystygnięcia. Następnie dodajemy kilka liści mięty i wódkę i całość miksujemy w blenderze. Plastry melona układamy w naczyniu i zalewamy przygotowaną marynatą i wstawiamy no ok godz do lodówki.
Truskawki szypułkujemy, myjemy i też wrzucamy do blendera, dosypujemy trochę cukru i kilka liści mięty. całość blendujemy. Na talerzu układamy na przemian truskawkę, wyfiletowany grapefruit. Następnie plastry melona i na środek polewamy truskawkowy mus.
S M A C Z N E G O ! ! !