Przygotowanie:
Śliwki wypestkować, przekroić na połówki, umieścić w garnku, dodać cały cukier i wysmażyć by pozbyć się jak najwięcej puszczonego przez śliwki soku. Gdy wysmażymy konfiturę, odstawiamy by ostygła.
Dynię natrzeć oliwą z oliwek, posypać listkami tymianku i piec w piekarniku nagrzanym do 180' do miękkości. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą przełożyć do malaksera blendując na purre. Do masy dyniowej dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozkładamy na czystym papierze do wypieków umieszczonym na kuchennym blacie.
Wykładamy na nie masę dyniową a następnie wcześniej przygotowaną konfiturę z mirabelek. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku ( tak jak zwijamy gołąbki )pomagając sobie przy tym papierem do wypieków. Kiedy ciasto przyjęło formę rolady, przekładamy je wraz z papierem do pieczenia do keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160' przez 30 minut. Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
Smacznego!
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto francuskie z dynią i mirabelkami! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.