Przygotowanie :
Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma.
Do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, sól i kilka ziaren pieprzu ziarnistego. Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut (nie dłużej niż 5 min). Zestawiamy z ognia (pulpety można wyjąć na miseczkę) i przygotowujemy sos koperkowy.
Na patelnię kładziemy ze 2-3 łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dokładamy mąkę i energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników. Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha".
Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku
Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :)
Jeśli sos po dołożeniu pulpetów byłby za mało gęsty można zrobić jeszcze tzw."zatrzepkę" na wodzie i dolać, chwilę pogotować całość.
- Przepisy
0 komentarzy
Pulpety w sosie koperkowym! [PRZEPIS]
Smacznego! :)
Brak komentarzy dla tego artykułu.