Przygotowanie:
Mąkę, cukier, drożdże, sól wymieszać w malakserze i dodać wodę i mleko. Wyrabiać tak długo aż klejące ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować zgrabną gładką kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta położyć rozwałkowane masło i złożyć boki ciasta tak by przykryły masło z każdej strony. Rozwałkować delikatnie by nie utworzyły się pęcherze na prostokąt, złożyć w kopertę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Tą czynność powtarzamy cztery razy. W końcowej fazie wycinamy trójkąty, nacinamy środek podstawy i zwijamy rogala tak by nie dociskać jego środka- manewrować tylko bokami ciasta rozciągając go delikatnie.
Posmarować ułożone na blaszce rogale jajem zmieszanym z odrobiną mleka i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180-190' przez 15 minut.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Croissanty! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.