Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę wysmarowana tłuszczem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.
Gdy tarta lekko przestygnie, wyjmujemy z formy.
Przestudzone ciasto delikatnie smarujemy kremem budyniowym. Wykładamy pokrojony w plasterki banan, a na to resztę kremu. Wierzch dekorujemy truskawkami.
Smacznego ;]