Przygotowanie:
Przygotowujemy sobie 3 głębokie naczynia : na ubicie żółtek z cukrem ( najgłębsze ) do którego dodamy zaparzoną herbatę , na ubicie białek na pianę z cukrem pudrem oraz na ubicie śmietany.
W garnuszku gotujemy mleko i zaparzamy tym mlekiem herbatę (powstaje coś na smak bawarki) - parzymy co najmniej 10 min. pod przykryciem , a potem studzimy (ja po 10 min. wstawiałam naczynie do miski z zimną wodą). Śmietanę z łyżeczką cukru waniliowego ubijamy na puch i wstawiamy do lodówki - niech oczekuje na swoją kolejność w przyrządzaniu lodów. Do miseczki wbijamy żółtka i ucieramy ze szklanką cukru i przestudzoną bawarką , lejemy ją ostrożnie i po trochu (pomoc dzieci tu znakomicie się przyda ) cały czas ubijając.
Naczynie w którym łączymy żółtka z bawarką wstawiamy na garnek z gorącą wodą ( zachować ostrożność ) i ubijamy , aż masa zgęstnieje (robimy łaźnię wodną )
Zgęstniałą masę odstawiamy w chłodne miejsce. Teraz ubijamy białka na pianę z pudrem , ale nie zaczynamy bić białek póki masa mleczno - jajeczna nie schłodzi się.
Do przestudzonej masy z ubitymi żółtkami i bawarką dodajemy ubitą śmietanę - mieszamy delikatnie. Teraz dodajemy pianę z białek i ponownie , najlepiej drewnianą łyżką mieszamy ostrożnie wszystkie składniki.
Całość przekładamy do foremki , którą wstawiamy do zamrażalnika. Lody smakują najlepiej następnego dnia :)
Zamrożone nabieramy łyżką moczoną w wodzie. Dekoracja lodów dowolna .
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Idealne na ciepłe dni - lody herbaciane! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.