PRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami:
Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone truskawki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWANIE masy sernikowej i wykończenie deseru:
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Letnią żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy.
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h).
Galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Całość wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.
Smacznego! ;)