Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka dodajemy vegetę.Skrzydełka dzielimy na trzy części. Lotkę (końcówkę) wyrzucamy. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone skrzydełka i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy i studzimy. Z jajek,mleka.3/4 szklanki mąki i przypraw robimy ciasto,ma być znacznie gęściejsze od naleśnikowego,
Przestudzone skrzydełka zalewany ciastem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Mieszamy od czasu do czasu. Do szerokiego,zamykanego pojemnika wsypujemy mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej ,dodajemy szczyptę pieprzu, papryki i soli. Rozgrzewamy olej do 180C.
Do pojemnika z mąką wrzucamy trzy,cztery kawałki kurczaka zamykamy i potrząsamy pojemnikiem aż do równomiernego pokrycia mąką. Wrzucamy na olej i smażymy na rumiano lub pieczemy w piekarniku..
Smacznego!