Składniki dresingu połączyć razem i zmiksować, odstawić do lodówki.
Wstawić wodę lekko osoloną na szparagi.
Łososia podzielić na 3 porcje. Pieprz roztłuc w moździerzu, dodać czosnek i dokładnie wymieszać marynatę, natrzeć nią łososia i pozostawić na 15 minut w lodówce. Rozgrzać piekarnik lub jak u mnie elektrycznego grilla, włożyć płaty łososia i grlillować ok 10 minut. W tym czasie na wrzątek wrzucić szparagi- blanszować je tylko 3 minuty ( będą chrupiące ), przełożyć do lodowatej wody i wyłożyć łyżką cedzakową do świeżego naczynia.
Na talerzu ułożyć przekrojone zielone szparagi, na nie wyłożyć garść sałaty i połówki pomidorków koktajlowych, polać łyżką dresingu i ułożyć gorącego grillowanego łososia, posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego:)