Przygotowanie:
W papryce zrobić kieszeń, oczyścić w środku i spryskać oliwa z oliwek.
Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia.
Mięso usmażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek by pozostało dość suche,doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną na drobno cebulkę oraz czosnek.
Smażyć do czasu aż cebulka będzie rumiana, następnie dodać ugotowany ryż oraz posiekane zioła, dobrze wymieszać i dodać puszkę krojonych pomidorów. Nadzienie będzie dosyć luźne ale przy zapiekaniu ryż nie będzie spieczony. Nałożyć farsz do kieszeni papryk, obsypać parmezanem i włożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Resztę krojonych pomidorów wylać pomiędzy ułożonymi paprykami i również posypać parmezanem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180' , wsunąć naczynie z papryczkami i zapiekać około 20-30 minut. Można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Udekorować tymiankiem.
Smacznego! :))