Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy z żeberkami. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy żeberka z naczynia żaroodpornego. Pozostała w naczyniu cebula z keczupem wygląda naprawdę dobrze i przez chwilę mieliśmy ochotę tak już to zostawić. Ale okazało się, że smakuje po prostu jak keczup.
W sumie jak inaczej może smakować keczup? Tutaj właśnie idzie nam z pomocą esencja do sosu cebulowego Knorr. Mieszamy ją w 250 ml letniej wody. Dodajemy do keczupu i cebuli i mieszamy energicznie aż oba sosy się połączą. Sos wyszedł naprawdę smaczny. Intensywność keczupu została złagodzona cebulowym smakiem i powstał aksamitny sos idealnie pasujący do żeberek. Lekko pikantny od keczupu, lekko słodki od duszonej cebuli.
Dla prawdziwych mężczyzn żeberka podajemy z frytkami a dla prawdziwych kobiet z zieloną sałatką :)
Keczup zalecamy zrobić samemu według tego przepisu. Jest niesamowity w smaku, żaden sklepowy nie może się z nim równać. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że niektórym z Was nie będzie się chciało tyle czasu stać przy garach. Rozumiemy to :)
A wkrótce kolejne przepisy z użyciem tych esencji. W kolejce czekają: do potrawki z kurczaka, do sosu pieczarkowego, do sosu pieczeniowego jasnego i ciemnego.
Smacznego!