Wykonanie:
sernik:
W misie miksera umieścić ser i cukier, połączyć. Stopniowo wbijać jaja, wlać jogurt, śmietanę i ekstrakt z wanilii, na koniec dodać skrobię kukurydzianą, miksować aż do połączenia składników. Odstawić.
warstwa marchewkowa:
W osobnej misie puree z marchewki połączyć z cukrem, jajkami, jogurtem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym. Do masy marchewkowej dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cynamon, gałkę muszkatałową oraz imbir. Dokładnie zmiksować.
całość:
Formę o średnicy 26 cm wysmarować olejem. Naprzemiennie do formy przekładać po kilka łyżek masy serowej oraz marchewkowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165°C przez ok. 1 godzinę 25 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony sernik umieścić w lodówce na całą noc.
polewa:
Mascarpone zmieszać z mlekiem skondensowanym oraz śmietanką. Równomiernie rozprowadzić po serniku. Krawędzie przyozdobić potłuczonymi orzechami włoskimi.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!